Geroosterde groenten met cashew

Er is iets magisch aan ovenplaat gerechten. De geur van karameliserende pompoen en pastinaak, het knapperige goudbruine randje van kip, en die romige knoflooksaus die alles samenbrengt. Alsof je je even in het Midden-Oosterse waant. Deze groenten met knoflooksaus zijn enorm ook voedzaam, vullend en verrassend eenvoudig om te maken.

De kracht van geroosterde groenten

Wanneer je groenten in de oven roostert, gebeurt er iets bijzonders. De natuurlijke suikers in pompoen en pastinaak karamelliseren, waardoor hun smaak intenser en zoeter wordt. Samen met een vleugje (gerookt) paprikapoeder en een scheutje olijfolie ontstaat er een diepe, warme smaak die doet denken aan mediterrane zonsondergangen en gezellige avonden aan tafel.

Waarom cashew-knoflooksaus alles beter maakt

De ster van dit gerecht is zonder twijfel de cashew-knoflooksaus. In plaats van een traditionele roomsaus gebruiken we hier geweekte cashewnoten, die na het pureren een romige, zijdezachte textuur krijgen. Door ze te combineren met knoflook, citroensap en een snufje zout en peper ontstaat een frisse maar volle saus die perfect past bij de geroosterde groenten. Het mooie? Deze saus bevat geen zuivel, maar geeft wél die rijke smaak waar je normaal een scheutje room voor zou gebruiken.

Een stukje fruit voor balans

Wat deze ovenplaat extra bijzonder maakt, is de toevoeging van kaki fruit of appel. Dat kleine beetje zoet zorgt voor balans tussen de hartige kip, de aardse groenten en de romige saus. Samen met wat ingelegde rode ui en verse kruiden zoals munt of koriander, krijgt het gerecht een fris accent dat je smaakpapillen wakker schudt.

Eten volgens de seizoenen

Pompoen en pastinaak zijn echte herfst- en wintergroenten: voedzaam, verwarmend en perfect om in grote hoeveelheden te roosteren. Door te koken met seizoensproducten eet je niet alleen duurzamer, maar ook lekkerder en gezonder. Groenten die op hun piek zijn, bevatten meer smaak, meer voedingsstoffen en vaak ook een vriendelijker prijskaartje.

Lekker, gezond en simpel

Deze groenten met knoflooksaus bewijzen dat gezond eten niet ingewikkeld hoeft te zijn. Je krijgt een bord vol vezels, gezonde vetten en eiwitten, en toch voelt het als comfortfood. Serveer het als lichte lunch of als volwaardig diner, en geniet van elke hap vol smaak en textuur.

Ontvang elke maand een seizoensrecept in je inbox 🌿

Wij sturen elke eerste van de maand een e-mail met de lekkerste seizoensproducten en een bijpassend recept zoals deze ovenplaat met cashew-knoflooksaus. Zo kook je altijd mee met het seizoen – eenvoudig, gezond en verrassend lekker.

Ovenplaat met cashew-knoflooksaus

Bereidingstijd 35 minuten
Gang Diner, lunch
Keuken Midden-Oosters
Porties 2

Benodigdheden

  • Steelpannetje
  • dunschiller
  • ruime ovenplaat + bakpapier
  • Zeefje optioneel
  • Maatbeker

Ingrediënten
  

  • 75 gram ongebrande cashewnoten of macedamianoten, pijnboom- of zonnebloempitten
  • 600 gram pompoen
  • 400 gram pastinaak
  • 250 gram kippendijen
  • eetlepel olijfolie of kokosolie
  • 1-2 theelepels (gerookt) paprikapoeder
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels citroensap
  • 100 ml water
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 kaki fruit of appel
  • 5 gram verse kruiden zoals munt, peterselie of koriander
  • 20 gram ingelegde rode ui

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200 graden hete lucht.
  • Breng de cashewnoten in een klein laagje water aan de kook in een steelpannetje en zet het vuur dan uit.
  • Schil en snijd de pompoen en pastinaak in frieten/stukken, waarbij de pompoenstukken wat groter zijn. Snijd ook de kippendijen in stukken en marineer met de olie, paprikapoeder en zout en peper. Leg uit op de ovenplaat en rooster voor 20-25 minuten gaar.
  • Giet de cashewnoten af (in een zeefje) en doe ze in een maatbeker met het citroensap, water, knoflook en zout en peper. Maal helemaal glad en proef, breng eventueel extra op smaak.
  • Snijd de kaki in stukjes.
  • Serveer de ovenplaat met de saus, kaki, ingelegde ui en verse kruiden. Smullen!

Delen:

Geschreven door:

Foto van Mandy en Jerry
Mandy en Jerry

Eigenaar

Ontdek onze  laatste recepten

Geroosterde groenten met cashew

snelle-quiche

Snelle quiche met broccoli en Parmezaan

courgette-friet

Courgette-Parmezaan friet met snelle mayo