Zeg je zomer, dan zeggen wij: tzatziki! Deze frisse Griekse klassieker is de perfecte dip voor al jouw zomerse snacks. Van gegrilde groenten tot een frisse salade. Alleen jammer dat traditionele tzatziki vaak boordevol zuivel zit. Niet zo fijn als je buik daar niet blij van wordt.
Daarom hebben wij een heerlijke lactosevrije tzatziki voor je in elkaar gedraaid! Net zo romig, net zo fris, maar dan helemaal zonder yoghurt van de koe. In plaats daarvan gebruiken we een dikke kokosyoghurt die verrassend goed werkt als basis. Voeg daar wat knoflook, komkommer, olijfolie, verse kruiden en citroen aan toe en je hebt in 5 minuten een dip die je de hele zomer lekker kunt gebruiken.
Waarom lactosevrij?
Lactosevrij eten is niet alleen fijn voor mensen met een intolerantie. Als je er namelijk niet bewust mee bezig bent, zal er waarschijnlijk nooit een dag in je leven voorbij gaan dat je het niet eet. Het zit namelijk overal door verwerkt. Een beetje variatie is dus geen slecht idee, door het zo hier en daar een keer een dagje te laten staan en op zoek te gaan naar andere producten.
Welke kruiden werken het beste?
Wij zijn gek op een combinatie van munt, dille en peterselie, maar voel je vrij om je eigen draai eraan te geven. Heb je toevallig wat koriander liggen? Ook top! Het draait allemaal om balans: kruidig, fris en een klein zuurtje van citroen maken dit recept onweerstaanbaar.
Lekker bij…
Deze lactosevrije tzatziki is heerlijk bij:
- Gegrilde groenten zoals courgette, aubergine of paprika
- Falafelballetjes of kruidige kipspiesjes
- Een frisse (quinoa) salade
- Of gewoon als dip bij rauwkost
- Bij pitabroodjes
Laat de zomer maar komen!
Meer van dit soort makkelijke, gezonde recepten?
Dan hebben we iets leuks voor je: ons gratis weekmenu zonder gluten en lactose.
7 avondmaaltijden + 1 ontbijtrecept, allemaal binnen 30 minuten op tafel.
Perfect voor wie gezonder wil eten zónder in te leveren op smaak of gezelligheid.
Lactosevrije Tatziki
Benodigdheden
- Blokrasp
- Fijne (citrus)rasp
Ingrediënten
- ½ komkommer
- 5 gram verse kruiden zoals munt, dille en/of peterselie
- 350 gram kokosyoghurt
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 citroen
- Zout en peper
- 1 teentje knoflook
Instructies
- Rasp de komkommer grof en knijp vervolgens zoveel mogelijk vocht eruit. Hoe droger, hoe lekkerder de tatziki.
- Hak de kruiden fijn en meng deze met de komkommer, yoghurt, olijfolie, citroensap en zout en peper. Rasp de knoflook erdoor en meng goed door. Proef en breng eventueel extra op smaak met knoflook, citroensap en/of zout en peper. Smullen!




