Zelfgemaakte mosterd

Mosterd is zo’n smaakmaker die vrijwel altijd uit een potje komt, terwijl het ook wel eens leuk is om het zelf te maken. Met slechts een paar ingrediënten maak je een pittige, kruidige klassieker die als perfecte basis dient voor sauzen, stamppot, soep en natuurlijk bij onze populaire zuivelvrije kaas op basis van ei. 

Zelfgemaakte mosterd is niet alleen lekkerder, maar ook vrij van onnodige toevoegingen, suiker en conserveermiddelen. En je kunt helemaal zelf bepalen hoe pittig of mild je ’m wilt.

Wat is het verschil tussen gekochte en zelfgemaakte mosterd?

Controle over ingrediënten

Geen verborgen suikers, E-nummers of goedkope vulmiddelen. Alleen pure ingrediënten die jij zelf kiest.

Speel met smaak

Voeg een beetje honing toe om hem zachter te maken, of experimenteer met kruiden zoals dille, venkelzaad of gerookte paprika.

Super eenvoudig

Het enige wat je nodig hebt is een hakmolentje, mosterdzaad en wat geduld om de zaadjes een nachtje te laten weken. Daarna mixen en klaar!

Perfecte combi: zelfgemaakte mosterd & zuivelvrije kaas

Onze zuivelvrije kaas van ei en edelgistvlokken heeft een hartige, kazige smaak met een stevige tekstuur, precies zoals je van kaas gewend bent. Als je daar een dip van zelfgemaakte mosterd bij serveert, heb je een oerhollandse combinatie te pakken. Alleen dan helemaal gezond!

Gezondheidsvoordelen van mosterdzaad

  • Rijk aan antioxidanten
    Vooral bruin mosterdzaad bevat glucosinolaten, die een rol spelen bij het afvoeren van afvalstoffen.
  • Stimuleert de spijsvertering
    De pittigheid zorgt voor een betere doorbloeding in je spijsverteringskanaal.
  • Boordevol smaak, weinig calorieën
    Ideale dipsaus zonder mega veel caloriën.

Hoelang is deze mosterd houdbaar?

Als je de mosterd in een schoon potje bewaart en goed afsluit, blijft hij zeker 3 tot 6 maanden goed in de koelkast. Dit komt door de conserverende werking van azijn. Hoe langer hij staat, hoe milder en ronder de smaak wordt. Sterker nog: na een paar weken rijpen is je mosterd vaak nóg lekkerder!

Tip: Gebruik altijd een schone lepel bij het opscheppen, zo voorkom je dat er bacteriën in het potje komen en blijft je mosterd langer houdbaar.

Download ons gratis weekmenu


Wil je meer van dit soort gezonde smaakmakers ontdekken? Download dan ons gratis weekmenu zonder gluten en lactose. 7 recepten, inclusief boodschappenlijstje en binnen 30 minuten op tafel.

Zelfgemaakte mosterd

Bereidingstijd 5 minuten
Weektijd 8 uur
Gang saus

Benodigdheden

  • Hakmolen

Ingrediënten
  

  • 50 gram bruin mosterdzaad
  • 50 gram geel mosterdzaad
  • 100 ml appel- of wijnazijn
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel honing of meer indien gewenst
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel gedroogde kurkuma
  • Zout en peper

Instructies
 

  • Meng de mosterdzaadjes met de azijn, water, honing, komijn, kurkuma en zout en peper en laat voor 1 nachtje wellen in de koelkast. Draai daarna helemaal door met de hakmolen, zo glad als je zelf wilt. Proef en verzacht eventueel met honing.

Delen:

Geschreven door:

Foto van Mandy en Jerry
Mandy en Jerry

Eigenaar

Ontdek onze  laatste recepten

Geroosterde groenten met cashew

snelle-quiche

Snelle quiche met broccoli en Parmezaan

courgette-friet

Courgette-Parmezaan friet met snelle mayo