Delen:

Naam
Harry & Edith Lenting
Meegedaan met
Healthy Chef Academy
Periode
Lid sinds december'23

Geschreven door:

Foto van Mandy en Jerry
Mandy en Jerry

Eigenaar

Van professioneel kok naar inspiratie in eigen keuken: Harry & Edith’s reis met de Healthy Chef Academy

“Zelfs als kok heb je soms frisse ideeën nodig. Dankzij de Academy koken we afwisselender en verrassender dan ooit.”

Harry en Edith Lenting, een avontuurlijk stel van 60 en 66 jaar, wonen permanent in Spanje en reizen regelmatig met hun camper door Europa. Harry is van oorsprong kok en heeft altijd een passie gehad voor goed en smaakvol eten. Na een lange carrière in de horeca, waarin ze meerdere restaurants hebben gerund, zochten ze nieuwe inspiratie in de keuken. Via Instagram kwamen ze in aanraking met de Healthy Chef Academy en inmiddels koken ze met veel plezier volgens deze methode. Hun verhaal laat zien hoe gezonde voeding niet alleen hun energie heeft verbeterd, maar ook hun liefde voor koken nog meer heeft vergroot.

Op zoek naar inspiratie

Gezonde voeding is altijd een belangrijk thema geweest in het leven van Harry en Edith. Edith heeft een opleiding gevolgd bij OERsterk en verdiept zich al jaren in orthomoleculaire voeding. Harry, van oorsprong kok en jarenlang eigenaar van diverse horecazaken, heeft altijd een passie gehad voor goed en smaakvol eten. Toch merkten ze dat ze behoefte hadden aan meer variatie en inspiratie. “We kunnen wel gezond koken, maar je mist toch af en toe die frisse ideeën,” vertelt Harry. “Via Instagram kwamen we bij de Healthy Chef Academy en besloten we het een kans te geven.”

Live tijdens een maandelijkse kookworkshop van de Healthy Chef Academy

Tijdens een rondreis door Lapland maakten ze één van de wekelijkse recepten: een linzen spinazie stoof

De overstap naar de Healthy Chef Academy

In eerste instantie was Harry wat sceptisch. “Als je een kookboek aanschaft, kook je vaak een paar gerechten en dan verdwijnt het in de kast. Ik was bang dat dit ook zo zou gaan.” Maar al snel merkten ze dat de wekelijkse recepten en boodschappenlijstjes het koken juist makkelijker maakten. “Doordat we hier wekelijks nieuwe recepten krijgen, blijven we gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan.”

Daarnaast bespaart het volgens hem juist tijd. “Je krijgt een duidelijke boodschappenlijst, je kookt efficiënter en hebt meteen eten voor meerdere dagen klaarstaan. Het is seizoensgebonden en afgestemd op wat er op dat moment voorradig is. Dat maakt het heel anders dan gewoon een los kookboek.”

Zelfs als ervaren kok gebruikt Harry nu vaker de recepten als basis: “Ik ben iemand die nooit volgens recepten kookte. Ik kijk wat er in de koelkast ligt en maak daar iets van. Maar inmiddels merk ik dat ik steeds vaker de recepten uit de Academy gebruik als basis. Ik geef er dan mijn eigen twist aan, maar de structuur en de smaakcombinaties kloppen gewoon.”

Voor Edith was de doorslaggevende factor dat de recepten niet alleen gezond, maar ook verrassend en lekker zijn. “Ik vind het heerlijk om niet meer te hoeven nadenken over de vraag of een recept echt gezond is. Je weet gewoon dat de recepten goed in elkaar zitten en altijd lekker zijn. Alles is al voor je uitgedacht. Dat geeft rust.”

“Onze kleinzoon van zes vond groenten maar niks, maar toen hij een groente-spaghetti uit de Academy proefde, riep hij ineens: ‘Poppie, dit is lekker! Dit moet mama ook maken!’”
succesverhaal-harry-met-schort
Harry Lenting
Healthy Chef Academy

Een nieuwe manier van koken

Hoewel ze al gewend waren om gezond te eten, bracht de Healthy Chef Academy hen nieuwe inzichten. “We koken nu veel afwisselender en gebruiken kruiden op een andere manier,” zegt Edith. “Vroeger vielen we toch vaak terug op onze eigen favorieten, zoals curry’s, maar nu variëren we veel meer.”

Harry moest ook wennen aan bepaalde ingrediënten. “Ik ben nooit fan geweest van warme bietjes, maar dankzij jullie recepten ben ik toch overtuigd. En zelfs bleekselderij, waar Edith bijna allergisch voor was, komt nu af en toe op tafel.”

Ook in hun sociale leven merken ze verschil. “Onze kleinzoon van zes vond groenten maar niks, maar toen hij een glutenvrij groentespaghetti-gerecht uit de Academy proefde, riep hij ineens: ‘Poppie, dit is lekker! Dit moet mama ook maken!’ Dat is toch geweldig?”

gezond-koken

Nooit meer inspiratieloos in de keuken?

Ontvang elke week nieuwe recepten, leer smaakvol koken en voel je energieker dan ooit.

Het effect op hun gezondheid

Harry en Edith voelen zich fitter dan ooit. “We zijn 60 en 66, maar voelen ons soms 45,” lacht Harry. “Ik merk vooral verschil als ik een keer afstap van deze manier van eten. Als ik mijn dag begin met brood, heb ik meteen minder energie. Terwijl ik me met jullie recepten juist verzadigd en energiek voel.”

Ook hun spijsvertering is verbeterd. “Ik heb snel last van verstopping als ik niet genoeg groenten eet,” vertelt Edith. “Maar zolang ik de recepten van de Academy volg, heb ik nergens last van.”

“Ik heb snel last van verstopping als ik niet genoeg groenten eet,” vertelt Edith. “Maar zolang ik de recepten van de Academy volg, heb ik nergens last van.”
harry-edith-succesverhaal-omslagfoto
Edith Lenting
Deelnemer Healthy Chef Academy

Wat maakt de Academy zo waardevol?

Wat hen het meest verrast heeft, is de constante variatie. “We dachten eerlijk gezegd: na een jaar heb je alles wel gehad. Maar er blijven steeds weer nieuwe, verrassende gerechten komen,” zegt Edith. “En als je het financieel bekijkt, dan is het het ook dubbel en dwars waard. Voor het bedrag van een jaar-lidmaatschap eet je in Nederland misschien twee keer buiten de deur. Nu hebben we hier een jaar lang inspiratie, gezondheid én plezier in de keuken voor terug.”

De kookworkshops vinden ze een waardevolle toevoeging. “Jerry begeleidt het heel prettig,” zegt Harry. “Er is ruimte voor vragen, maar ook voor tempo. En als er iets misgaat, wordt er altijd een oplossing bedacht.” Daarnaast waarderen ze het gezamenlijke moment in de keuken. “Het is niet alleen fijn om steeds weer nieuwe recepten te ontdekken, maar ook om live samen te koken met anderen. Dat maakt het extra leuk en motiverend.”

“We dachten eerlijk gezegd: na een jaar heb je alles wel gehad. Maar er blijven steeds weer nieuwe, verrassende gerechten komen!”
harry-edith-succesverhaal-omslagfoto
Edith Lenting
Healthy Chef Academy

Thuis smaakt het toch het lekkerst!

Voor Harry en Edith is de Healthy Chef Academy inmiddels een vanzelfsprekend onderdeel van hun leven. “Het lijkt misschien veel werk, maar dat is het absoluut niet,” zegt Harry zonder aarzeling. “De recepten zijn praktisch, goed te maken en de smaken zijn geweldig. Als je eenmaal gewend bent, wil je niet anders meer.”

Edith vult aan: “We zijn zelfs zo gewend geraakt aan deze manier van eten dat, wanneer we uit eten willen, we vaak denken: ‘Laten we toch maar thuis koken, want daar smaakt het lekkerder.’ Dat zegt genoeg, toch?”

Wil jij ook moeiteloos gezond en lekker koken?

Sluit je aan bij de Healthy Chef Academy en ontdek hoe je met gemak voedzame, smaakvolle maaltijden op tafel zet!

Ontdek andere succesverhalen

Van ‘Kook maar niet’ naar keukenprinses: hoe Liesbeth plezier vond in de keuken

“Vroeger zei mijn man: ‘Laat mij maar koken, dat is veiliger.’ Nu noemt hij me z...

Van beperking naar plezier: hoe Nicoline leerde koken zonder gluten & lactose

“Mensen vragen: ‘Kun je dan nooit meer normaal eten?’ Maar ik eet nú j...

Van eentonig naar creatief koken: Matthijs vindt z’n flow in de keuken met de Healthy Chef Academy

“Wat mij betreft heb ik op kookgebied nog nooit iets beters meegemaakt.”Matt...