“Wat mij betreft heb ik op kookgebied nog nooit iets beters meegemaakt.”
Matthijs van Vliet woont samen met zijn vriendin en dochtertje van vier in Utrecht. Twee jaar geleden schreef hij zich in voor een online kookweek van de Healthy Chef Academy. Wat begon als een leuk experiment groeide uit tot een vaste gewoonte – eentje die zijn keuken, kookplezier én eetgewoontes compleet heeft veranderd.
“Eerlijk? Ik dacht dat ik het na een paar weken wel weer zou laten varen. Maar dat is totaal niet gebeurd. Integendeel. Sindsdien is koken echt iets geworden waar ik blij van word.”
Van snel en simpel naar verrassend en smaakvol
Voordat hij Mandy en Jerry leerde kennen, zag koken er bij Matthijs heel anders uit. “Ik at snel en simpel. Veel vlees, weinig variatie. Toen ik ging samenwonen met mijn vriendin – die vegetarisch eet – veranderde dat vanzelf. Alleen miste ik inspiratie: hoe maak je groenten écht lekker zonder altijd in dezelfde gerechten te vervallen?”
Dat veranderde toen hij via een event in contact kwam met de Healthy Chef Academy. “Ik was meteen benieuwd. En omdat ik zelf ook werk met online lessen en livestreams, vond ik het concept van live samen koken via Zoom meteen supertof. Dat gaf het een hele persoonlijke en gezellige sfeer.”
Van HelloFresh naar écht leren koken
Matthijs had eerder al geëxperimenteerd met maaltijdboxen, maar vond dat altijd wat… saai. “HelloFresh, Ekoplaza-groentepakketten – het was makkelijk, maar er zat weinig beleving in. Je mist het gevoel dat je echt aan het koken bent. Het voelde alsof ik steeds hetzelfde bord voor me kreeg.”
De Academy bleek een compleet ander verhaal. “De recepten zijn zó smaakvol – en dat komt vooral door het kruidengebruik. Jerry weet echt hoe je combinaties maakt die werken. Mijn vriendin is ook enthousiast als ik iets van jullie maak. Het is gewoon vaak raak – en dat maakt het zó leuk.”

Nieuwe skills én zelfvertrouwen in de keuken
Wat Matthijs niet had verwacht, was dat hij niet alleen beter leerde koken, maar ook creatiever werd. “Ik gebruik jullie recepten vaak als basis en geef er dan mijn eigen draai aan. Soms laat ik iets weg, soms voeg ik iets toe. Inmiddels weet ik welke smaken ik lekker vind en durf ik veel meer te experimenteren. Dat had ik nooit van mezelf verwacht.”
En ja – zelfs groenten die vroeger op z’n ‘no-go’ lijstje stonden, zijn nu welkom in huis. “Venkel bijvoorbeeld. Daar moest ik vroeger echt niks van hebben. Maar in jullie gerechten krijgt het gewoon een plek en klopt het ineens. Daardoor ben ik er anders naar gaan kijken.”

Nooit meer inspiratieloos in de keuken?
Meer overzicht, minder gedoe
In het begin was het even wennen om zelf boodschappen te doen aan de hand van een lijstje, zonder kant-en-klare box. “De eerste keer zat de kar vol – alles was nieuw. Maar daarna merkte ik hoe overzichtelijk het werd. Veel kruiden komen steeds terug, die koop je één keer en dan doe je er maanden mee. Nu ben ik vaak met één boodschappentas klaar voor meerdere dagen.”
Dat het ook nog eens voordeliger is, is mooi meegenomen. “Zo’n kruidenmix uit de supermarkt kost al snel drie euro. Met losse kruiden kun je veel meer en het is nog lekkerder ook. De investering aan het begin verdien je snel terug.”

Healthy Chef on tour: koken in de camper
Wat Matthijs het leukste vindt, is dat deze manier van koken overal toepasbaar is – zelfs op vakantie. “Vorig jaar trokken we met de camper door Canada. En ja hoor, zelfs op twee pitjes maakte ik jullie gerechten klaar. Mijn schoonouders waren mee en die waren ook superenthousiast. In Spanje hebben we het ook gedaan – gewoon met wat alternatieven uit de lokale supermarkt. Dat geeft koken echt iets avontuurlijks.”
De kracht van de live workshops
Wat hem uiteindelijk écht over de streep trok? De live kookworkshops. “Die zijn echt goud. Mandy en Jerry doen dat zó leuk samen. Het voelt alsof je samen in de keuken staat. Je leert handige tips, maar je voelt je vooral onderdeel van iets. En dat motiveerde mij om er ook na de workshopweek mee door te gaan.”
Inmiddels is het een vast onderdeel van zijn week. “Mijn vriendin doet boodschappen op basis van het kant-en-klare lijstje. We kiezen drie recepten, en daarmee redden we het prima. Ik ben meestal degene die kookt – en ik doe het nu met veel meer plezier. Het is makkelijk, verrassend en gewoon superlekker.”
Wat hij anderen zou willen meegeven? “Geef het een kans. Je hoeft geen topkok te zijn. Met de Academy leer je op een leuke, toegankelijke manier beter én gezonder koken. Je wordt er creatiever van, bewuster, blijer – en het eten is gewoon ongelooflijk lekker. Wat mij betreft heb ik op kookgebied nog nooit iets beters meegemaakt.”
