Delen:

Naam
Nicoline Witsmeer-Poland
Meegedaan met
Healthy Chef Academy
Periode
Sinds maart'25

Geschreven door:

Foto van Mandy en Jerry
Mandy en Jerry

Eigenaar

Van beperking naar plezier: hoe Nicoline leerde koken zonder gluten & lactose

Mensen vragen: ‘Kun je dan nooit meer normaal eten?’ Maar ik eet nú juist lekkerder en mijn lijf reageert er zoveel beter op.”

Nicoline (57) woont samen met haar man in Middenmeer (Noord-Holland). Koken vond ze altijd al leuk, maar toen ze te horen kreeg dat ze gluten- en lactosevrij moest eten, veranderde er veel. Wat eerst haar rustmoment was, werd ineens een zoektocht. “Ik bleef maar hangen in hetzelfde. Alles wat ik lekker vond, viel weg. En zonder sausjes of pakjes werd het al snel een droge hap.”

Totdat ze per toeval de Healthy Chef Academy tegenkwam via Facebook.

Op zoek naar nieuwe smaken

Na haar diagnose was Nicoline naar eigen zeggen vooral aan het ‘aanmodderen’ in de keuken. “Ik dacht dat ik het goed deed, maar toen ik opnieuw een test deed, bleek mijn gezondheid nog steeds niet op orde. Mijn energie was laag, mijn spijsvertering werkte niet goed en ik hield veel vocht vast.”

De ontdekking van de Healthy Chef Academy voelde dan ook als een verademing. “Ik zag een post op Facebook en besloot mee te doen aan een workshop. Meteen na die eerste avond wist ik: dit is anders. Hier leer ik hoe ik mijn eten weer lekker kan maken, zonder gluten of lactose.”

Alles staat klaar voor de bakworkshop

Twijfel maakt plaats voor doorzetten

Toch twijfelde Nicoline in het begin of ze het alleen wel zou volhouden. “Mijn man eet af en toe mee, maar dan wel met zijn eigen dingen erbij. Vaak kook ik ook gewoon voor mezelf. Dat was even wennen, maar ik wist: als ik nu weer stop, blijf ik mezelf aanpraten dat ik dit niet kan. En dat wilde ik niet meer. Ik wilde me beter voelen, en daar alles voor doen.”

En met succes. Nicoline begon niet alleen beter te eten, ze kreeg ook een betere relatie met koken. “Waar ik eerder alleen maar paprika, courgette en een uitje bij elkaar gooide, leer ik nu hoe ik gevarieerd kook, smaken combineer en echt geniet van wat er op mijn bord ligt.”

Verrassende combinaties, verrassend resultaat

Wat haar het meest verraste? “De smaken! En de combinatie van ingrediënten. Ik had nog nooit zoete aardappel gegeten met sinaasappeldressing of fruit in een hartig gerecht. Nu maak ik soepen met quinoa, stamppotten met structuur, en zelfs gerechten met venkel. Dingen die ik eerst echt niet lekker vond. Venkel en aubergine, en vergeten groente… maar ook fruit dat ik nooit at. Ik at alleen appel en banaan. En nu eet ik bijna alle groente en fruit.”

“En dat jullie me van de Pepsi Max hebben afgeholpen vind ik heel knap, dat was nog niemand gelukt! Nu maak ik kombucha en ontstekingsremmende drankjes. En dat is zó veel fijner voor mijn buik.”

Ze lacht: “Ik heb zelfs mooie borden gekocht, zodat het er ook nog eens leuk uitziet. Want het oog wil ook wat!”

“Mijn energie is veel beter, mijn spijsvertering rustiger en mijn ontstekingen zijn verminderd. Zelfs mijn hoofdpijn is weg. Waar ik vroeger maandelijks dagen uit de running was, heb ik nu veel meer balans.”
Even op de foto
Nicoline Witsmeer-Poland
Healthy Chef Academy

Meer energie, minder klachten

Het effect op haar gezondheid is groot. “Mijn energie is veel beter, mijn spijsvertering rustiger en mijn ontstekingen zijn verminderd. Zelfs mijn hoofdpijn is weg. Waar ik vroeger maandelijks dagen uit de running was, heb ik nu veel meer balans.”

Een ander bijzonder effect van haar nieuwe manier van eten is lichamelijk herstel. “Ik heb vijftien jaar lang rondgelopen met ontstekingen na een enkelbreuk. Ik voelde dat continu. Maar nu merk en voel ik dat het zoveel beter gaat. Ik loop weer normaal en dat is echt een wereld van verschil.”

Voor Nicoline voelt het alsof ze haar gezondheid en energie stukje bij beetje heeft teruggekregen – iets wat ze jarenlang kwijt was.

Niet meer afhankelijk van pakjes en potjes

Voorheen kocht Nicoline veel kant-en-klare producten. “Nu maak ik alles zelf: van hummus tot granola, bananenbrood en zelfs de dressing. En weet je? Het geeft me rust. Koken is nu echt een moment voor mezelf geworden. Bakken hoort daar ook bij. ”

gezond-koken

Nooit meer inspiratieloos in de keuken?

Ontvang elke week nieuwe recepten, leer smaakvol koken en voel je energieker dan ooit.

De kracht van de kookworkshops

De maandelijkse live kookworkshops zijn haar favoriete moment. “Ik geniet er enorm van. Mandy en Jerry maken het leuk en laagdrempelig. En ik moet ook vaak lachen om hoe Jerry alles presenteert. Soms gaat er bij Jerry ook iets niet in één keer soepel, dat is juist zó menselijk en gezellig.”

Meer dan alleen recepten

Wat Nicoline ook waardeert, zijn de tools zoals de Healthy Chef stappenplannen. Voor Nicoline was het een opluchting dat er bij de Healthy Chef Academy altijd een oplossing te vinden is. “Er is áltijd wel een vervanger te bedenken als je iets echt niet mag eten. Daar zijn de stappenplannen ook echt een uitkomst voor. Ik heb dat lijstje in mijn keukenla gelegd en de eerste maanden was dat echt mijn houvast. Daardoor kon ik het volhouden. Nu gaat het vanzelf.”

Wat haar helpt volhouden? Ritme en houvast. “Wekelijks drie nieuwe, seizoensgebonden recepten met boodschappenlijst, je hoeft niet meer na te denken. Je leert smaak opbouwen, zodat elk bord spannend blijft.”

Een plek voor gelijkgestemden

In de community voelt Nicoline zich thuis. “Bij mij in de familie snapt niemand echt waarom ik gluten- en lactosevrij eet. Maar hier heb ik mensen die hetzelfde meemaken. Je kunt vragen stellen, meedenken, inspiratie halen. Dat is zoveel waard.”

“Aan de ene kant willen mensen wel, aan de andere kant denken ze: het kost te veel tijd en geld. Dan zeg ik: ‘Wat kost nou meer? Dat jij straks uitgeput op de bank ligt, of investeren in goed eten waardoor je weer energie krijgt?”
Even op de foto
Nicoline Witsmeer-Poland
Healthy Chef Academy

Een blijvend verschil

Na een half jaar lid te zijn, merkt Nicoline vooral dat ze eindelijk iets gevonden heeft dat werkt. “Ik heb nog nooit zó lang iets volgehouden. En het mooiste is: ik geniet er echt van.”

“Aan de ene kant willen mensen wel, aan de andere kant denken ze: het kost te veel tijd en geld. Dan zeg ik: ‘Wat kost nou meer? Dat jij straks uitgeput op de bank ligt, of investeren in goed eten waardoor je weer energie krijgt?’”

Haar advies aan anderen? “Veel mensen denken dat glutenvrij en lactosevrij eten betekent dat je niets meer mag. Maar ik eet juist lekkerder dan ooit. Geef het een kans. Ga gewoon een keer meekoken. Dan ervaar je zelf hoe leuk en lekker het kan zijn.”


“De Healthy Chef Academy was mijn eye‑opener: ik geniet meer van koken & bakken, mijn buik is blij en ik heb nieuwe energie.”

Wil jij ook moeiteloos gezond en lekker koken?

Sluit je aan bij de Healthy Chef Academy en ontdek hoe je met gemak voedzame, smaakvolle maaltijden op tafel zet!

Ontdek andere succesverhalen

Van ‘Kook maar niet’ naar keukenprinses: hoe Liesbeth plezier vond in de keuken

“Vroeger zei mijn man: ‘Laat mij maar koken, dat is veiliger.’ Nu noemt hij me z...

Van beperking naar plezier: hoe Nicoline leerde koken zonder gluten & lactose

“Mensen vragen: ‘Kun je dan nooit meer normaal eten?’ Maar ik eet nú j...

Van eentonig naar creatief koken: Matthijs vindt z’n flow in de keuken met de Healthy Chef Academy

“Wat mij betreft heb ik op kookgebied nog nooit iets beters meegemaakt.”Matt...