“Vroeger zei mijn man: ‘Laat mij maar koken, dat is veiliger.’ Nu noemt hij me zijn keukenprinsesje.”
Liesbeth (52) woont samen met haar man Fred in het Zeeuws Vlaamse Westdorpe. Jarenlang had ze een haat-liefdeverhouding met koken. Of beter gezegd: vooral een haat. Haar man Fred stond meestal in de keuken, want wanneer zij kookte, viel het vaak tegen. Toch had Liesbeth altijd de wens om het écht te leren. Geen standaard AVG’tjes, maar gezond, gevarieerd en met smaak.
Toen ze via een online masterclass in aanraking kwam met Health for Wealth, wist ze: dit is mijn kans.
Van onzeker in de keuken naar trots op elke maaltijd
“Mijn uitdaging was eigenlijk: überhaupt gaan koken,” lacht Liesbeth. “Het was gewoon niet lekker als ik kookte. Maar ik wilde het zó graag leren. Alleen niet op de ouderwetse manier van aardappels-vlees-groente. Ik wilde gezonder en lekkerder leren koken. Vooral puur natuur, zonder pakjes en zakjes.”
In het begin vond ze het een beetje spannend. “Ik was altijd al gevoelig voor stress in de keuken, en bovendien werkte mijn apparatuur niet mee. Maar toen ik het een kans gaf, lukte het me tóch gewoon – en het smaakte ook nog eens heerlijk. Dat gaf me zoveel vertrouwen.”
Haar eerste kennismaking was meteen een live kookweek. “Dat was echt een eyeopener. Vijf dagen lang samen koken om deze nieuwe gewoonte eigen te maken. Je krijgt duidelijke uitleg, kunt live meekijken met Jerry, en er zijn voorbereidingsvideo’s waarin je ook leert hoe je sneller en beter kunt snijden. Dat hielp me enorm.”

Alles staat klaar voor de kookworkshop
Workshops als gamechanger
Voor Liesbeth zijn de live kookworkshops hét hoogtepunt van de Academy. “Ik vind ze geweldig. Je staat live mee te koken, kunt tussendoor vragen stellen en krijgt direct antwoord. En om live mee te koken met Jerry is altijd zo leerzaam, hij is echt een topkok!”
Die workshops gaven haar het vertrouwen om door te zetten. “Na elke workshop denk ik: wauw, heb ik dit gemaakt? En het smaakt ook gewoon zalig. Dat had ik nooit verwacht van mezelf.”
De kracht van de online leeromgeving
Naast de workshops ontdekte Liesbeth nog een ander onderdeel dat voor haar een groot verschil maakte: de online leeromgeving met de videolessen van Healthy Chef in 5 dagen. Dit is de openbare bibliotheek met alle kennis van Jerry & Mandy op gebied van gezondheid, mindset en koken.
“Die filmpjes zijn fantastisch. Vooral de modules over mindset en make it easy hebben me zoveel geleerd. Ik kan ze altijd terugkijken en pak ze er vaak bij als ik even vastloop. Het gaf me houvast en een hele andere kijk op koken. Ik heb geleerd dat het in mijn hoofd moeilijker was dan in werkelijkheid!”
Dankzij de cursus en de herhaling ziet ze nu al in drie maanden enorme progressie. “Het snijden gaat zoveel sneller, ik ben efficiënter en ik sta niet meer uren in de keuken. In het begin zette ik alles nog in bakjes klaar, nu gaat het me veel makkelijker af en hou ik zelfs tijd over.”

Niet alleen voor mensen die glutenvrij eten
Wat Liesbeth ook duidelijk wil maken: de Academy is niet alleen voor mensen die glutenvrij of lactosevrij moeten eten. “Ik heb zelf geen intoleranties en toch vind ik dit fantastisch. Het gaat erom dat je leert variëren, nieuwe smaken ontdekt en gezonder gaat koken. En wil je wel eens gewone room of Parmezaanse kaas gebruiken? Dan doe je dat gewoon. Je kunt alle recepten aanpassen naar je eigen smaak.”
Daarnaast noemt ze het gemak van de wekelijkse boodschappenlijstjes een groot pluspunt. “Elke week drie nieuwe recepten mét boodschappenlijstje. Dat geeft zoveel inspiratie en ontzorgt me enorm. Ik hoef niet meer zelf te bedenken wat we gaan eten, ik kan gewoon koken en genieten. Bovendien kan je een recept gemakkelijk aanpassen naar eigen wens met behulp van de Stappenplannen, daarin is heel overzichtelijk weergegeven hoe je met één of meerdere ingrediënten kan variëren. Je kan er zelfs helemaal je eigen maaltijd mee samenstellen, maar dat gaat voor mij op dit moment nog net een stapje te ver.”
Verrassende smaken en minder middagdips
De Healthy Chef Academy bracht Liesbeth ook veel nieuwe smaken. “Ik eet nu courgette, pompoen en ingelegde rode kool, dingen die ik vroeger nooit maakte.”
Haar absolute favoriet? De hutspot met zoete aardappel. “Dat is echt mijn lievelings. Fred was helemaal verbaasd hoe lekker die smaakte – veel beter dan de standaard stamppot die we gewend waren. Jus kwam bij ons altijd uit een zakje, maar de jus die bij dit recept zat was zoveel lekkerder, echt hemels en puur.”
Gezondheid was niet haar belangrijkste reden om lid te worden, maar toch merkt Liesbeth verschil. “Ik heb veel minder last van middagdips. Vroeger wilde ik na de lunch op kantoor het liefst een uurtje slapen. Nu blijf ik energiek.”

Wil jij ook meer plezier en zelfvertrouwen ervaren in de keuken?
Plezier en trots
Het grootste cadeau? Het plezier dat Liesbeth in koken heeft gevonden. “Ik ben apetrots dat het lukt. Elke keer weer. Ik heb zelfs mijn keuken verbouwd: nieuwe pannetjes, een mooi kruidenrek en ik ben flink aan het sparen voor een betere oven. Fred zegt: het is niet meer mijn keuken, het is de jouwe. En dat klopt ook: ik heb er echt een hobby bij gekregen.”
Zelfs Fred, die altijd de kok was thuis, eet nu met smaak mee. “Hij hoeft niet meer te zeggen dat het flauw smaakt of dat we iets moeten bestellen. Hij vindt het lekker. Dat is voor mij misschien wel de mooiste bevestiging.”


Het resultaat
Samen koken in de community
In de Healthy Chef community voelt Liesbeth zich helemaal thuis. “Het samen doen maakt voor mij echt het verschil. Iedereen helpt elkaar, er worden altijd tips en oplossingen gedeeld. Stel je een vraag, dan krijg je meestal meerdere suggesties terug. Dat geeft zoveel steun en inspiratie.”
Ze vindt het ook gezellig om actief mee te doen. “Er staat altijd wel een nieuw berichtje, recept of ervaring van een ander. Je voelt je onderdeel van een groep die allemaal hetzelfde doel heeft: lekker en gezond koken. Het maakt dat je er niet alleen voor staat, en dat motiveert om door te gaan.”

Van ‘laat mij maar koken’ naar keukenprinsesje
Voor Liesbeth is de verandering groter dan ze ooit had verwacht. “Ik ben echt apetrots dat ik nu gerechten op tafel zet waar Fred van smult. Hij noemt me zelfs zijn keukenprinsesje. Dat is toch geweldig, als je bedenkt dat hij vroeger zei: laat mij maar koken?”
Haar advies aan anderen die twijfelen? “Gewoon doen. Probeer het, ervaar het zelf. Je leert zóveel en je krijgt er plezier in. Als je eenmaal begint, wil je niet meer stoppen – het is een beetje verslavend.”
