Yacon-zoete aardappelsoep met gebakken paksoi
Wij vinden het fantastisch om te koken met nieuwe producten. Altijd als wij iets nieuws vinden, kopen we het en gaan we er mee experimenteren. Zo ook met deze knol. We kopen sinds kort onze producten bij de lokale boer - alles vers en onbespoten - en dan zie je een aantal producten verstopt liggen ergens in een hoekje. Dat trekt juist onze aandacht dus! We vroegen wat dit was en het antwoord luidde: 'een combinatie van een appel en een wortel'. Dit leek ons meteen erg lekker en we gingen er het een en ander over opzoeken. Het is een knolgewas dat van origine uit het Andes gebergte komt in Zuid-Amerika. Yacon smaakt fris-zoet en is bijzonder goed voor onze darmen. Het bevat namelijk veel fructo-oligo-saccharide - suikers die niet opgenomen worden maar als voeding dienen voor onze goede darmbacteriën. Ook bevat het veel Inuline, een prebiotische vezel die verantwoordelijk is voor de zoete smaak. Deze vezel wordt niet opgenomen in de bloedbaan - wat dus geen bloedsuikerschommelingen veroorzaakt. Het is dus een suiker die je alleen maar proeft en die verder alleen als voedingsbron dient voor de darmflora. Fantastisch toch? Je kunt yacon overal lekker door verwerken, maar rauw is het ook heerlijk. Daarom hebben wij voor een warme én koude bereiding gekozen, om de smaken en structuren zo het beste samen te brengen. Probeer deze overheerlijke maaltijd soep zelf lekker uit en ervaar de overheerlijke smaak van deze knol!
Bereidingstijd 45 minuten min
Gang Diner, Hoofdgerecht, lunch, Soep
Keuken HFW
Porties 4
Benodigdheden
- Ruime soeppan
Ingrediënten
- 900 gram yacon te koop bij de boer
- 700 gram zoete aardappel
- 1 blik kokosmelk
- 1,5 liter kokend water
- 2 bossen Shanghai paksoi
- 100 gram champignons
- 4 eieren biologisch
- 1 stengel citroengras
- 2 teentjes knoflook
- 10 gram gember
- 2 eetlepels groente bouillonpoeder biologisch
- 1 theelepel komijnzaad gemalen
- 15 ml appelazijn
- 15 ml sesamolie
- Kokosolie om in te bakken
Garnering
- Korianderblaadjes
- Pompoenpitten
Instructies
- Breng het water aan de kook en kook de eitjes gaar in ongeveer 4 minuten
- Schil de yacon, zoete aardappel, gember en één teentje knoflook en snijd alles fijn
- Houd ongeveer 150 gram yacon apart en snijd deze fijn in kleine blokjes
- Bak alles even 3 minuten aan in de soeppan met een eetlepel kokosolie en giet daarna het kokend water en kokosmelk er bij in
- Snijd de citroengras in de lengte door de midden en voeg deze, samen met de gemalen komijnzaad en groente bouillonpoeder, toe aan de soeppan
- Roer door en laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes gaar koken
- Meng 15 ml appelazijn met 15 ml sesamolie en meng daar de overige yacon in door
- Snijd de champignons in plakjes en bak deze even bruin in de koekenpan
- Snijd het kontje van de Shanghai paksoi, voeg de stengels ook toe aan de koekenpan en bak voor een paar minuutjes mee
- Hak de knoflook fijn en voeg deze na een paar minuten toe, samen met wat peper en zout, en bak dit nog een paar minuten door
- Pel de eieren alvast en halveer ze
- Zet als de groentes gaar zijn de staafmixer in de soeppan en maal hem helemaal fijn
- Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met wat bouillonpoeder en/of komijnzaad
- Top de soep af met de gebakken champignons, paksoi, gemarineerde yacon, pompoenpitten, koriander en het gekookte eitje