Altijd lekker, makkelijk én gezond avondeten met deze 3 tips

Lekker, makkelijk én gezond avondeten? We leven momenteel in één grote paradox. We willen allemaal gezond zijn, maar we willen ook lekker eten wat snel klaar is. Het resultaat is kant- en klaarmaaltijden en Thuisbezorgd, wat over het algemeen haaks staat op de wens om gezond te zijn. We denken dat gezond, lekker én makkelijk niet goed samen gaan, maar daar gaan we in deze blog het tegendeel van bewijzen. Je weet na deze blog hoe jij altijd makkelijk, lekker en gezond kunt dineren op een leuke manier.

Waarom lukt het vaak niet om gezond, makkelijk en lekker avond te eten?

De meeste mensen hebben de wens om gezond te eten, als het ook maar lekker en makkelijk is. En daar loopt het bij de meeste mensen spaak. Misschien herken je het wel, dat je vanavond zin hebt om gezond te eten en wat nieuws wilt maken. Je typt in op internet ‘gezonde recepten’ en je bent gearriveerd in de jungle. Het ene na het andere recept zie je voorbij komen met allemaal ingrediënten waar je nog nooit van gehoord hebt. Ook staan er allemaal technieken in de recepten die je totaal onbekend zijn, zoals ‘blancheren’ of ‘au bain marie’.

En als je dan een recept hebt gevonden dat je wel lekker lijkt, en wat ook nog eens makkelijk te maken is, loop je wellicht tegen het volgende probleem aan; het steeds moeten lezen van de stappen tussen het koken door. Dit kan erg frustrerend zijn, omdat je vieze handen hebt van het koken. Je moet dan eerst je handen schoonmaken, afdrogen en dan het recept er weer bijpakken. Dit kost uiteindelijk veel te veel tijd en zorgt ervoor dat je weer eindigt bij de bekende, makkelijke maaltijden (die niet bepaald gezond zijn).

Zonde, want het kan namelijk heel anders!

Je hoeft niet altijd recepten te volgen om lekker en gezond te eten. Het is veel belangrijker dat je gaat leren begrijpen waarom bepaalde gerechten zo lekker zijn. Als je dit begrijpt, kun je namelijk altijd iets lekkers koken uit jouw koelkast. En nee, het is geen scheikunde om je eigen gerechten te bedenken. Het is slechts een skill die je jezelf kunt aanleren, door een paar simpele trucks in je achterhoofd te houden. Dit is waar we in onze cursus Healthy Chef in 5 dagen uitgebreid op ingaan. Maar om het voor jezelf inzichtelijk te maken hoe je dit kunt aanvliegen, delen we onze 3 beste tips met je!

1. Maak gebruik van zoveel mogelijk smaken en texturen

Het smaakpalet is compleet wanneer je veel smaken en texturen laat terugkomen in je maaltijd. Denk aan een hartig gerecht met daarbij iets zoet, iets zuurs en iets bitters. Iets zoets kan (gedroogd) fruit zijn of cherrytomaatjes uit de oven. Iets zuurs kan augurk, zilverui, gefermenteerde groente of ingelegde groente zijn en iets bitters kan een kruid als rozemarijn of tijm zijn of verse/gedroogde kurkuma. Daarnaast wil je ook met de texturen wisselen, dus je wilt iets te kauwen hebben, je wilt iets smeuïgs hebben, je wilt iets krokants hebben en je wilt iets vettigs hebben.

Je hoeft natuurlijk niet met alles rekening te houden, dat lukt bijna nooit. Maar over het algemeen doet een grote combinatie van deze elementen het erg goed in een maaltijd, dus probeer voor jezelf te kijken hoe je dit het beste kunt realiseren. Als je hier rekening mee houdt, kun je gemakkelijk een lekkere en gezonde maaltijd uit jouw koelkast op tafel toveren voor het avondeten. Meerdere sensaties in je mond doen het namelijk altijd beter dan vlakke, eentonige smaken. Daarnaast kun je iets pittigs, zoals sambal, toevoegen aan de maaltijd om alle smaken beter naar voren te laten komen.

2. Maak royaal gebruik van kruiden

Niks zo saai als een flauw bordje gekookte groenten. Waarom? Omdat er niks van smaak aan is toegevoegd om er een ware sensatie van te maken in je mond. We raden je daarom ook van harte aan om je kruidenkastje rijkelijk te vullen. Zie jouw kruidenkastje niet als een overgebleven last van recepten, maar als toolkit om in te zetten om jouw maaltijden naar een hoger niveau te tillen. Het gebruik van kruiden maakt zelfs het saaiste stukje bloemkool tot een onweerstaanbare snack, waar zelfs jonge kinderen geen genoeg van kunnen krijgen 🙂

Maar we begrijpen dat het uitdagend te zijn om met kruiden te koken, omdat je niet weet of het lekker smaakt bij hetgeen jij in je pan hebt zitten. Dit wordt je ook stap voor stap duidelijk in ons programma, maar om je een praktisch handvat te geven hebben wij iets handigs voor jou. We hebben een gratis kruidensheet die je in je keukenkastje kunt ophangen, zodat je altijd weet welke kruiden je bij welke producten kunt gebruiken. Zo kun je altijd gericht te werk met jouw toolkit om jouw eten lekker te maken! Kruidenmengsels kun je overigens ook heel makkelijke zelf maken.

Lekker en gezond avondeten met kruidenmengsels

3. Dien nooit op zonder te proeven

Alle tips zijn leuk en werken echt. Maar ondanks dat het toch zo lekker kan ruiken, wil dat niet zeggen dat het ook lekker smaakt. Ik kreeg in de keuken altijd op mijn kop als ik iets wilde meegeven zonder te proeven. Dit was een werkelijke no-go! En geloof me, een boze chef met een stalen pollepel is geen pretje 😉

Nou hoop ik niet dat jij er thuis ook met de pollepel van langs krijgt als je eten niet op smaak is, maar dit wil je alsnog voorkomen natuurlijk. Je staat niet in de keuken om vervolgens iets saais, al dan niet vies, te serveren. Aan tafel is het vaak al te laat om nog extra smaken/texturen toe te voegen, dus dit moment wil je altijd voor zijn.

Proef daarom altijd het eten voordat je aan tafel gaat. Kijk wat je tot nu toe hebt toegevoegd en of je deze smaken ook echt terug proeft. Als je iets mist, kijk dan op de kruidensheet of je iets kunt toevoegen en check of je rekening hebt gehouden met zoveel mogelijk smaken en texturen. Voeg wat toe van wat jij denkt dat er ontbreekt en leer zo gerechten écht op smaak brengen. Dit is essentieel om te leren koken én om lekker te eten, want je kunt het er niet op gokken dat het ‘wel lekker zal zijn’.

Gezond en lekkker avondeten

Alle problemen opgelost; lekker, makkelijk én gezond avondeten!

Als je dit beheerst, kun je altijd snel, makkelijk, lekker én gezond eten. Je tovert namelijk altijd iets lekkers op tafel en het mooie; je vindt het nog leuk ook. Er is namelijk niks zo leuk als jezelf, en andere mensen, blij maken met lekker en gezond eten. De glimlach die je bij anderen op hun gezicht tovert met liefdevol klaargemaakt eten, is werkelijk waar onbetaalbaar.

Als je dit interessant vindt en deze skill helemaal eigen wilt maken, helpen wij jou hier met alle plezier mee. We hebben al meer dan 300 mensen geholpen deze skill aan te leren en op deze manier hun maaltijden klaar te maken. Dit heeft alles veranderd voor hen, omdat gezond eten nu leuker is dan ooit. Het gaat er niet eens meer om of je het volhoudt of niet, want dit is niet meer weg te denken uit je leven. Alles wat je leuk vindt en waar je goed in bent gaat moeiteloos.

In onze cursus duiken je 5 dagen (online) live met ons de keuken in en leer je stap voor stap hoe jij jouw eigen maaltijden kunt samenstellen. Een simpele basisbehoefte, die we helaas niet allemaal vanuit huis hebben meegekregen. Maar wel de basis vormt voor de rest van je leven 😉

Delen:

Geschreven door:

Foto van Mandy en Jerry
Mandy en Jerry

Eigenaar

Healt for Wealth

Welkom bij Health for Wealth, hét platform om jouw keuken om te toveren tot jouw oase van plezier, rust en creativiteit. Samen maken wij van koken een hobby, waardoor je grip krijgt op alles wat jij in je mond stopt. Dit is namelijk de basis van jouw hele gezondheid. De sleutel tot een gelukkig en hartstochtelijk leven ligt in jouw keuken. 

Healthy Chef

Wil jij elke dag gezond, verrassend en vol smaak eten?
Zonder het gedoe van zelf recepten bedenken, boodschappenlijstjes maken, uren in de keuken staan en zonder plezier? Dan is de Healthy Chef Academy jouw plek! Wij nemen je volledig mee aan de hand en ontzorgen je in alles. Samen maken we van gezond koken een hobby.

Met de perfecte combinatie van de juiste kennis, praktische workshops, motivatie én persoonlijke ondersteuning brengen we koken naar een hoger niveau. Het resultaat? Gezond eten wordt eenvoudig, leuk en vooral: ongelofelijk lekker!

Meer dan 1000 tevreden deelnemers gingen je voor en transformeerden hun eetgewoonten voorgoed. Doe je mee?


Ontdek onze Blogs

Is honing nou gezond of juist niet?

Koken met wijn, onze tips

De kracht van cellulaire koolhydraten