Citrusvruchten

Oh, wat zijn ze lekker! Die heerlijke sappige vruchten die in alle soorten en kleuren voor komen, we zijn er dol op. Een leuke reactie van je hersenen is dat als je aan citrusvruchten denkt, je automatisch meer speeksel gaat aanmaken. Dit komt namelijk omdat het naast een voedzame hap, ook een enorme dorstlesser is.
Maar wat zijn nou precies de citrusvruchten en waar zijn ze goed voor? Lees verder en je ontdekt het allemaal in deze blog.

Wat zijn citrusvruchten?

Citrusvruchten zijn eigenlijk alle vruchten die bestaan uit partjes, die je dus los van elkaar kunt halen en weer apart in een schilletje zitten. Ze zijn er in onwijs veel soorten, maar de meest voorkomende in Nederland zijn de sinaasappel, mandarijn, limoen, citroen, grapefruit en mineola. Deze verschillen allemaal weer van smaak. Van zoet, tot bitter en zuur. Heerlijk om mee te variëren en elke soort kent weer zijn eigen voordelen.

Waar komen de citrusvruchten vandaan?

Citrusvruchten groeien aan bloeiende bomen en struiken. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit de warme gebieden van Zuidoost-Azië, maar worden nu in alle subtropische klimaten geteeld. De belangrijkste productielanden zijn nu Brazilië, Spanje, China, India en de VS.

Versterk je immuunsysteem met citrusvruchten

Vooral in deze tijden van corona, is een sterk immuunsysteem van enorm belang. Je bent namelijk minder vatbaar voor virussen en verkoudheid. Citrusvruchten kunnen je hiermee enorm goed helpen doordat ze veel vitamine C bevatten. Hoewel vitamine C ook werkt om de duur van een virus of verkoudheid te verkorten, werkt het nog beter om te voorkomen dat je ziek wordt. Je kunt dus gerust lekker elke dag een sinaasappeltje eten, knijp eens een limoentje uit over je roerbakgroenten of over je salade of doe een schijfje citroen in je thee. Als je er thee van maakt, zorg dan wel dat je een biologische onbespoten variant gebruikt. Vanaf het moment van plukken duurt het soms maanden voordat de vruchten bij ons in de schappen liggen, en daarom worden ze flink bespoten. Dit is erg jammer want de schil is zeer voedzaam en erg lekker. Deze zitten vaak vol met etherische oliën en antioxidanten. Het toevoegen van bijvoorbeeld het rasp van een citroenschil of een sinaasappelschil kan je gerechten werkelijk waar naar een hoger niveau tillen.
De beste vitamine C bronnen onder de citrusvruchten zijn de sinaasappel, citroen, mandarijn, grapefruit, pomelo en de kumquat.
Vermijd echter het drinken van vruchtensappen. Bij het persen van sap haal je alleen maar het vocht en de suikers uit de vruchten en blijven de vezels en andere voedingsstoffen achter in de schilletjes. Hierdoor blijft er een sapje over van weinig vezels en veel fructose suiker. Fructose kan niet meteen opgenomen worden in ons lichaam en dient eerst in de lever omgezet te worden in glucose. Dit proces kan de lever maar in beperkte hoeveelheden doen op een dag. Als je te veel fructose binnen krijgt, raakt de lever oververmoeid en zet hij het overige deel om in vet. Dit veroorzaakt leververvetting en lijdt tot gezondheidsproblemen.
Maar geen zorgen, als je een vrucht eet zal het fructose gehalte niet hoog genoeg zijn om problemen te veroorzaken.

Verhoog je vezel inname

Citrusvruchten bevatten veel meervoudige koolhydraten (polysachariden) en zijn dan ook een gezonde bron van vezels. Vooral de vezel pectine, dat het honger gevoel wegneemt, komt veel voor in citrusvruchten. Een ander belangrijk vezel is lignine, dat helpt bij een goede spijsvertering. Deze stoffen helpen om het eten beter te verteren en de voedingsstoffen beter in het lichaam op te nemen. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vezels is 14 gram per 1.000 Kcal die je eet. Een grote sinaasappel van 225 gram bevat al 4 gram vezels, dus dan snap je wel dat het een mooie boost is!

Verklein je kans op kanker

Uit steeds meer onderzoeken komt naar boven, dat het eten van bepaalde citrusvruchten de kans op het krijgen van kanker verkleint. Zo kan dagelijks eten van grapefruit je beschermen tegen longkanker. Andere citrusvruchten kunnen je ook beschermen tegen borst-, maag-, slokdarm- en alvleesklierkanker. Deze bescherming komt door de flavonoïden, die veel in citrusvruchten voorkomen. Deze stoffen werken als antioxidanten en blokkeren de uitzetting van de slecht groeiende cellen. Ze kunnen zelfs helpen bestaande kanker te onderdrukken en de vorming van nieuwe kankers te blokkeren en kankerverwekkende stoffen inactief te maken. Een wetenschappelijk onderzoek in Australië toont aan dat het eten van 1 sinaasappel per dag de kans op mond-, strottenhoofd-, en maagkanker kan verkleinen tot wel 50%!!!!

Naast dat flavonoïden je beschermen tegen kanker, beschermen ze ook je hersenen. Door de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ze bijdragen aan het beschermen van het zenuwstelsel. Ze kunnen voorkomen dat de hersenfunctie achteruit gaat en beschermen de hersenen tegen bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Dit zijn wel erg goede redenen om elke dag naar zo’n heerlijke vrucht te grijpen, toch?

Gezonde baby’s

Citrusvruchten zijn rijk aan foliumzuur (vitamine B11), en dit draagt bij aan de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder. Ook voorkomt het dat het kindje met een neurologische afwijking wordt geboren. Dit komt omdat de neurale buis van het kindje niet goed sluit. De neurale buis vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. Deze ontwikkeling begint al in de eerste weken van de zwangerschap, als de baby nog maar een paar millimeter lang is. Houd dus preventief structureel je foliumzuur op peil en eet voldoende citrusvruchten, of anders groene groente zoals spinazie, sla, broccoli en spruitjes.

Een gezond hart

Veel van de flavonoïden zijn sterke antioxidanten die het goed met ons hart voor hebben. Het risico om te overlijden aan een hart- of vaatziekte wordt verkleind door het eten van citrusvruchten. Dit komt weer doordat foliumzuur (vitamine B11) het niveau van de giftige homocysteïne kan verlagen, wat aderverkalking voorkomt. Een studie van CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research) toont aan dat door het eten van 1 sinaasappel per dag, de kans op een beroerte afneemt met maar liefst 19%! Ook zorgen de stoffen uit citrusvruchten ervoor dat ijzer beter uit plantaardige voeding wordt opgenomen, en voorkomt daarbij bloedarmoede. Vooral vegetariërs en veganisten hebben hier baat bij, omdat ijzer uit natuurlijke producten een stuk lastiger op te nemen is in het lichaam dan wanneer het uit dierlijke producten gewonnen wordt.

Ontgift je lichaam

Het sap van bijvoorbeeld een citroen werkt zeer ontgiftend en hydraterend voor je lichaam. Het helpt je spijsvertering op gang te brengen en ook je lever houdt van citroenzuur, omdat het gifstoffen uit de lever haalt. Probeer citroensap binnen te krijgen door er bijvoorbeeld thee van te zetten, of in ijskoud water met een takje munt op een warme zomerdag! Zorg er wel voor dat je na het drinken van citroen houdende dranken je mond spoelt met een glas water. Het zuur brengt de PH waarde namelijk omhoog in de mond en dit kan je gebit ernstig aantasten. Spoel dus altijd na met een glas water.

Fytonutriënten

Fyto-wat?? Sorry jongens, ik verzin al die lastige namen ook niet haha. Maar deze is ten slotte wel belangrijk om even aan te kaarten. Fytonutriënten zijn namelijk voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de vitamine C uit voeding beter wordt opgenomen! Er zitten namelijk 170 verschillende soorten fytonutriënten in citrusvruchten en dit maakt de keuze voor een citrusvrucht een stuk gezonder dan bijvoorbeeld een vitaminepil. Bij een vitaminepil kan het namelijk voor komen dat de vitamines niet worden opgenomen in het lichaam, en dat zou zonde zijn want dan kunnen er tekorten ontstaan.

Eindconclusie

Citrusvruchten zijn prachtige producten en je kunt er eindeloos mee variëren in eten en drinken. Natuurlijk moet je vanaf nu niet alleen maar citrusvruchten eten, maar ook andere soorten fruit. Het gaat uiteindelijk allemaal om balans. Eet bij voorkeur ook verschillende soorten citrusvruchten, omdat elke soort zijn eigen voedingswaarden kent. Wel hebben alle citrusvruchten wat met elkaar gemeen, en dat is dat ze een bron zijn van vitamine C. Dit zorgt nogmaals voor een sterk immuunsysteem, maar ook voor een gladde, soepele en jonge huid.

Juist in deze tijden van corona is het belangrijk om ons immuunsysteem ijzersterk te krijgen én te houden. Daarom zetten wij graag wat ondersteunende producten op het podium die jou en je naasten helpen om zo weerbaar mogelijk te worden in de strijd tegen het virus.

 

Delen:

Geschreven door:

Foto van Mandy en Jerry
Mandy en Jerry

Eigenaar

Healt for Wealth

Welkom bij Health for Wealth, hét platform om jouw keuken om te toveren tot jouw oase van plezier, rust en creativiteit. Samen maken wij van koken een hobby, waardoor je grip krijgt op alles wat jij in je mond stopt. Dit is namelijk de basis van jouw hele gezondheid. De sleutel tot een gelukkig en hartstochtelijk leven ligt in jouw keuken. 

Healthy Chef

Wil jij elke dag gezond, verrassend en vol smaak eten?
Zonder het gedoe van zelf recepten bedenken, boodschappenlijstjes maken, uren in de keuken staan en zonder plezier? Dan is de Healthy Chef Academy jouw plek! Wij nemen je volledig mee aan de hand en ontzorgen je in alles. Samen maken we van gezond koken een hobby.

Met de perfecte combinatie van de juiste kennis, praktische workshops, motivatie én persoonlijke ondersteuning brengen we koken naar een hoger niveau. Het resultaat? Gezond eten wordt eenvoudig, leuk en vooral: ongelofelijk lekker!

Meer dan 1000 tevreden deelnemers gingen je voor en transformeerden hun eetgewoonten voorgoed. Doe je mee?


Ontdek onze Blogs

scherp-koksmes

Hoe kies ik een koksmes? Dit is waar je op moet letten

gezonde-lunch-werk

Gezonde lunch op werk: zo pak je het slim aan

Is honing nou gezond of juist niet?