We geven veel te weinig aandacht aan cellulaire koolhydraten. Jaren lang zijn we bang gemaakt voor vetten. Ze zouden ons dik maken en hart- en vaatziekten veroorzaken. We hebben daar keurig naar geluisterd en zijn de vetten grotendeels gaan schrappen, maar nog nooit eerder waren obesitas en hart- en vaatziekten zo een groot probleem in Nederland. We zijn namelijk in de plaats van vetten iets anders enorm veel gaan eten: koolhydraten. En dit is een groot probleem, omdat we vooral de verkeerde koolhydraten binnenkrijgen. We mogen streven naar meer cellulaire koolhydraten. Maar wat zijn nou de verkeerde koolhydraten? Wat zijn cellulaire en acellulaire koolhydraten? En wat kun jij er nou aan doen om obesitas en hart- en vaatziekten te voorkomen/bestrijden? Na het lezen van deze blog weet jij hoe jij jouw bloedsuikerspiegel stabieler houdt, hoe jij een beter energieniveau hebt en hoe jouw spijsvertering comfortabeler wordt.
Wat zijn koolhydraten eigenlijk?
Koolhydraten zijn 1 van de 3 macronutriënten: de grote energieleveranciers uit onze voeding. Onder de macronutriënten vallen eiwitten, koolhydraten en vetten. Koolhydraten worden vrijwel uitsluitend gebruikt als brandstof, waar eiwitten en vetten ook als bouwstof dienen. ‘Koolhydraten’ is een verzamelnaam voor alle suikers, die in ons lichaam omgezet worden tot bruikbare brandstof in de vorm van glucose. Glucose is de brandstof van alle cellen in ons lichaam, zodat alle processen goed kunnen verlopen.
Je moet het zien als brandhout, dat je in de open haard stopt om te verbranden. Als je hout verbrandt in de open haard, komt er warmte vrij. Deze warmte is de energie die ons lichaam kan gebruiken voor alle processen die nodig zijn.
Waar zitten koolhydraten in?
Koolhydraten vind je in alle granen (tarwe, rogge, spelt, quinoa, rijst, havermout, boekweit), aardappelen, fruit, peulvruchten, noten, pitten, zaden, groenten en knolgroenten. En zo zie je al dat deze producten – vooral granen – een groot deel van ons dieet beslaan. De meeste mensen halen 40 – 70% van hun energie uit koolhydraten vandaan. En dit vraagt om een secure aanpak, want zulke hoeveelheden haal je niet snel uit de gezonde bronnen van koolhydraten. Je wilt namelijk zoveel mogelijk van jouw koolhydraten binnenkrijgen in de vorm van cellulaire koolhydraten.
Wat zijn cellulaire koolhydraten?
Dit zijn de koolhydraten die helemaal intact zijn in hun celmembraan. Je kunt deze koolhydraten ook zien in de producten waar je ze in vindt, zoals bij bieten en uien. Als je deze producten doorsnijdt, zie je ringen zitten. In deze ringen zitten de koolhydraten opgeslagen in hun celmembraan, waardoor ze lastig af te breken zijn. Het gevolg is dat ze pas aan het einde van het spijsverteringskanaal – in de dikke darm – worden vrijgegeven. Deze geleidelijke vrijgave zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel langdurig licht verhoogd blijft, waardoor de bloedsuikerspiegel niet uit balans raakt. Dit is hoe moeder natuur het voor ons bedacht heeft, door pure producten te eten.
Cellulaire koolhydraten vind je vooral in knol- en bolgroenten, zoals pastinaak, biet, zoete aardappel, koolraap, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, uien en knoflook, maar in andere groentes en in vruchten zijn ze ook te vinden in mindere mate. Hier wil je een zo groot mogelijk deel van jouw koolhydraat inname uit vandaan halen, om zo goed mogelijk voor jouw lichaam te zorgen.
Verminder de inname van acellulaire koolhydraten
Acellulaire koolhydraten zijn koolhydraten die uit hun celmembraan gehaald zijn, voornamelijk door het bewerken (raffineren) ervan. Denk hierbij vooral aan bewerkte graanproducten zoals brood, crackers, pasta, wraps, koek, gebak, ontbijtgranen en repen. Maar ook witte rijst, aardappelen, frisdrank, suiker, snoep en alcoholische dranken zijn rijk aan acellulaire koolhydraten. Deze koolhydraten komen al hoog in het spijsverteringsstelsel (vaak in de mond) vrij, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Je moet je beseffen dat er slechts 1 suikerklontje (4 tot 5 gram) suiker in de bloedbaan zit van nature. Als je bijvoorbeeld een sneetje broodje met jam eet, wat ongeveer 20 gram acellulaire koolhydraten bevat, stijgt de bloedsuikerspiegel opeens naar 25 gram. Dit is 5 keer zoveel als dat het lichaam wilt, waardoor een enorme stressreactie ontstaat. De bloedsuikerspiegel moet zo snel mogelijk weer naar 5 gram, anders is het giftig voor het lichaam. Dit gebeurt door de productie van het hormoon insuline en dit heeft veel nadelen voor jouw gezondheid. Ook voeden acellulaire koolhydraten de bacteriën in de mond veel, waardoor er een overdaad aan verkeerde bacteriën ontstaan. Dit kan ertoe leiden dat je ontstekingen krijgt aan je tandvlees en dit staat ook weer aan de basis van veel ziektebeelden die daaruit kunnen voortvloeien. Kijk hier dus erg mee uit en doe dit niet te vaak. Kies liever voor cellulaire koolhydraten
Hoe gebruik ik cellulaire koolhydraten?
Wij gebruiken eigenlijk alleen maar cellulaire koolhydraten in onze recepten. Wij staan voor pure producten die moeder natuur voor ons bedoeld heeft, geen producten die door de mensen in fabrieken zijn bewerkt. Wat wij vaak doen is een ‘foodswap’ van reguliere, acellulaire koolhydraten naar vitale cellulaire koolhydraten. Denk hierbij aan het vervangen van pasta, aardappelen en rijst voor knolgroenten uit de oven, zilvervliesrijst en quinoa. Deze producten zijn minstens zo lekker en een stuk gezonder voor je bloedsuikerspiegel. Bekijk hieronder onze favoriete gerechten die bomvol cellulaire koolhydraten zitten:
![Healthy-kapsalon-cellulaire-koolhydraten](https://www.healthforwealth.nl/wp-content/uploads/2022/12/kapsalon-545x400.jpg)
Gesmoorde courgette in pompoen-anijssaus
![Gesmoorde-courgette-in-pompoen-anijs-saus](https://www.healthforwealth.nl/wp-content/uploads/2022/11/Gesmoorde-courgette-in-pompoen-anijs-saus-577x400.jpg)
Zoete aardappel bolognese met zoetzure champignons
![Zoete-aardappel-bolognese-cellulaire-koolhydraten](https://www.healthforwealth.nl/wp-content/uploads/2022/10/zoete-aardappel-bolognese-533x400.jpg)
Hartige taartjes van knolselderij
![Taartje-van-knolselderij](https://www.healthforwealth.nl/wp-content/uploads/2022/09/Taartje-van-knolselderij-609x400.jpg)
![Gevulde-flespompoen-cellulaire-koolhydraten](https://www.healthforwealth.nl/wp-content/uploads/2022/09/Gevulde-flespompoen-533x400.jpg)
Havermout met pastinaak en kruidige appel
![havermout_met_pastinaak](https://www.healthforwealth.nl/wp-content/uploads/2022/09/havermout_met_pastinaak-600x400.jpg)
Conclusie
Het is belangrijk dat je vooral pure, onbewerkte producten eet om jouw bloedsuikerspiegel, en daarmee jouw gehele gezondheid, zo optimaal mogelijk te houden. Beperk producten met suiker en bewerkte graanproducten, en verhoog de inname van (knol)groenten om de mooiste koolhydraten binnen te krijgen.
En nee, deze producten hoeven niet saai en vies te zijn. Je kunt ze heerlijk maken door middel van de juiste kruiden en smaakmakers, waardoor het ook gewoon hartstikke leuk wordt om deze producten veel te eten. Wil je weten hoe jij jouw gerechten hoog op smaak kunt brengen door het gebruik van de juiste kruiden? Download dan gratis onze kruidensheet. Deze kun je in jouw keukenkastje ophangen, zodat je altijd weet welke kruiden je kunt gebruiken bij jouw producten
Bronnen:
[title style=”center” text=”heb je deze al geproefd? “][blog_posts style=”overlay” cat=”255″ posts=”12″ title_style=”uppercase” show_date=”text” image_height=”144%” image_overlay=”rgba(0, 0, 0, 0.17)” image_hover=”zoom”]