Geroosterde zoete aardappel met bietenhummus en gepocheerd ei

Deze geroosterde zoete aardappel met bietenhummus en gepocheerd ei is een fantastisch wintergerecht. Niet alleen is dit een ware traktatie voor je smaakpapillen, het is ook nog eens een kleurenfestijn op je bord. Het romige van de gepocheerde eieren, het zoetzure van de bietenhummus, de kruidige bite van de zoete aardappel en het heerlijke lopende eidooiertje maken dit een waar topgerecht.

Zoete aardappel op haar best

Zoete aardappel is een van die ingrediënten die altijd in onze keuken ligt. Het is rijk aan complexe koolhydraten en zit boordevol vezels, wat goed is voor je spijsvertering. De bietenhummus voegt daar niet alleen een prachtige roze kleur aan toe, maar biedt ook een flinke dosis antioxidanten en ijzer. Perfect om je energie een boost te geven!

De pistachenoten en peterselie zorgen voor een knapperige bite en frisse finishing touch. Samen vormen ze een gerecht dat zowel voedzaam als vullend is.

Tips en variaties

Wil je dit gerecht een unieke draai geven? Probeer eens:

  • Extra kruiden: Voeg een snufje komijn of gerookte paprikapoeder toe aan de zoete aardappel voor een rijkere smaak.
  • Andere toppings: Geen pistachenoten in huis? Walnoten of geroosterde pompoenpitten werken ook perfect.
  • Vegan optie: Laat de gepocheerde eieren weg en rooster wat kikkererwten mee met de zoete aardappel in de oven.

Ik wil meer van dit!

Houd je van snelle, makkelijke recepten zoals deze? Ontdek ons gratis weekmenu zonder gluten en lactose! Het bevat 7 avondrecepten die allemaal binnen 30 minuten te bereiden zijn, inclusief een handig boodschappenlijstje en een verrassend ontbijtrecept voor de left-overs. Download het nu en maak van gezond koken een feestje om elke dag naar uit te kijken!

Geroosterde zoete aardappel met bietenhummus en gepocheerd ei

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Diner, lunch
Keuken Midden-Oosters
Porties 2

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 500 gram zoete aardappel
  • 1 eetlepel milde olijfolie of kokosolie
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Zout en peper
  • 1 scheut azijn naar keuze
  • 4 eieren
  • 5 gram verse (krul)peterselie gehakt
  • 30 gram gepelde pistachenoten gehakt

Bietenhummus

  • 250 gram gekookte biet
  • 150 gram gekookte kikkererwten
  • eetlepels appel- of wijnazijn
  • 1 theelepel gemalen steranijs
  • 30 gram lichte tahin sesampasta
  • 1 klein teentje knoflook
  • Zout en peper
  • 50 ml water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Schrob de zoete aardappel schoon onder de kraan en snijd in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Marineer met de olie, knoflookpoeder en zout en peper, leg van elkaar af op de ovenplaat en rooster voor 20 minuten.
  • Breng een pan met ¾ water aan de kook met een scheut azijn – proef je niks van, voor het chemische proces van pocheren.
  • Maak de bietenhummus door alles glad te malen in de maatbeker en proef. Breng extra op smaak indien nodig met azijn en/of zout en peper.
  • Als het water kookt, en als de oven nog 5 minuten moet, zet het vuur dan laag zodat het zachtjes kookt en tik de eieren allemaal in een eigen kopje. Giet de eieren in het vocht, terwijl je het kopje al half onderwater houdt, en zet de wekker op 4 minuten voor een lopende dooier. 5 minuten voor een harde dooier. Laat daarna goed uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Smeer de hummus uit over het bord en top af met de zoete aardappel, pistache, peterselie en de gepocheerde eieren. Smullen!

Delen:

Geschreven door:

Foto van Mandy en Jerry
Mandy en Jerry

Eigenaar

Ontdek onze  laatste recepten

Zuivelvrije kaas met dadel-rozemarijn chutney

glutenvrije-pitabroodjes

Glutenvrije pitabroodjes

Geroosterde zoete aardappel met bietenhummus en gepocheerd ei