Zuivelvrije kaas met dadel-rozemarijn chutney

Denk je bij kaas meteen aan melk en zuivel? Dan hebben we goed nieuws! Je kunt een heerlijke, romige ‘kaas’ maken zonder ook maar een druppel zuivel te gebruiken. Hoe je dat doet? Heel simpel, daar heb je maar 2 ingrediënten voor nodig!

2 ingrediënten voor een heerlijke ‘kaas’

Het geheim? Ei en edelgistvlokken! Deze kleine vlokken hebben een nootachtige, hartige smaak die verrassend veel weg heeft van Parmezaanse kaas. Ze zitten bovendien boordevol B-vitamines en eiwitten, waardoor ze niet alleen een smaakbom zijn, maar ook een voedzame toevoeging aan je gerechten. In dit recept combineren we ze met eieren voor een stevige structuur en een smaak die verbazingwekkend dicht bij die van kaas komt.

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn kleine vlokken met een hartige, nootachtige smaak die vaak wordt vergeleken met Parmezaanse kaas. Ze worden gemaakt van een inactieve gistsoort (Saccharomyces cerevisiae) die gekweekt wordt op een natuurlijke voedingsbodem en daarna gedroogd en in vlokken verwerkt. Het is dus geen levende gist, dus ook geen probleem voor je darmflora. Integendeel zelfs, je maakt jouw darmen hier enorm blij mee!

Ze zijn niet alleen een geweldige smaakmaker, maar ook een bron van B-vitamines, eiwitten en vezels. Hierdoor zijn ze populair bij mensen die plantaardig eten of een zuivelvrij dieet volgen. Edelgistvlokken zijn perfect om een romige, kaasachtige smaak toe te voegen aan sauzen, dressings, soepen en ovengerechten – en natuurlijk aan deze nep kaas!

Maak het compleet met een chutney van dadels en rozemarijn

Om het nog specialer te maken, serveren we deze zuivelvrije kaas met een huisgemaakte dadel-rozemarijn chutney. De combinatie van zoet, hartig en kruidig zorgt voor een smaakexplosie die perfect past bij een blokje umami kaas op je plank.

Wil je meer inspiratie voor gezonde, snelle recepten?

Download dan ons gratis weekmenu zonder gluten en lactose – alle gerechten staan binnen 30 minuten op tafel!

Kaasplankje (zonder kaas) met dadel-rozemarijn chutney

Bereidingstijd 15 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 8

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 6 eieren
  • 30 gram edelgistvlokken
  • 1 theelepel (Keltisch) zeezout
  • 1 theelepel grasboter of milde olijfolie

Dadel-rozemarijn chutney

  • 1 eetlepel grasboter of milde olijfolie
  • 1 takje rozemarijn + extra voor garnering
  • 60 gram dadels
  • 50 ml water
  • Zout & peper

Instructies
 

  • Doe de eieren, edelgistvlokken en zout in de maatbeker en maal fijn met de staafmixer. Smelt op laag vuur de boter in de kleine koekenpan en giet het mengsel erin. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur langzaam stollen voor ongeveer 10 minuten.
  • Doe ondertussen voor de chutney de boter in het steelpannetje en de rozemarijn erbij. Bak de rozemarijn aan tot deze niet meer sist en voeg dan de dadels, het water en een snuf peper en zout toe. Laat dit even pruttelen tot de dadels wat zachter zijn geworden en maal dan fijn met de staafmixer. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Als het ei gestold is, snijd deze dan in blokjes op de snijplank en serveer met de chutney. Top af met wat blaadjes rozemarijn. Buon apetito!

Delen:

Geschreven door:

Foto van Mandy en Jerry
Mandy en Jerry

Eigenaar

Ontdek onze  laatste recepten

Zuivelvrije kaas met dadel-rozemarijn chutney

glutenvrije-pitabroodjes

Glutenvrije pitabroodjes

Geroosterde zoete aardappel met bietenhummus en gepocheerd ei