Gesmoorde courgette in romige pompoen-anijssaus
Als je wilt weten hoe het in de hemel is, hoef je alleen maar een hap te nemen van dit gerecht. Deze smaakcombinatie is namelijk pure joy en zaligheid. Het zachte en zilte van de in roomboter gesmoorde courgette, in een geurige smeuïge pompoensaus met een anijsachtige boventoon van venkelzaad, maakt dit gerecht onweerstaanbaar lekker. Je weet werkelijk waar niet wat je proeft bij de eerste hap. En het mooie is, het is alleen maar groente. Je tikt met dit gerecht bijna de 500 gram aan in slechts één maaltijd. En dat terwijl het voelt als een guilty pleasure, wie wilt dat nou niet? Duik jij vandaag nog de keuken in om deze klapper te maken? 🙂
Bereidingstijd 50 minuten min
Gang Diner, Hoofdgerecht
Keuken HFW
Porties 3
Benodigdheden
- oven
- Ovenschaal
- Mengkom
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 80 gram grasboter
- Flinke snuf peper & zeezout
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 10 gram gember
- 400 gram pompoen bio
- 1 blik kokosmelk
- 2 blaadjes laurier
- 1 theelepel venkelzaad gemalen
- ½ theelepel kurkuma gedroogd
- Paar blaadjes munt ter garnering
- Klein handje fijngehakte nootjes ter garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt de roomboter zachtjes in de koekenpan.
- Snijd de courgettes in 4 stukken, giet de gesmolten boter in de ovenschaal en haal de courgettes er goed doorheen. Geef ze een flinke snuf peper en zeezout en zet ze dan rechtop neer in de ovenschaal. Bak ze voor ongeveer 45 minuten af in de oven totdat ze zacht zijn.
- Snijd de ui, knoflook en gember fijn en houd apart. Snijd de pompoen inclusief schil in kleine stukken en leg ook apart.
- Bak de ui, knoflook en gember aan in de overgebleven boter in de koekenpan en voeg na 2 minuten de pompoenblokjes toe. Bak dit ongeveer voor 3 minuten en voeg dan de kokosmelk, laurier, venkelzaad, kurkuma en een snuf peper en zout toe en laat dit voor 15 minuutjes zachtjes pruttelen totdat de pompoen gaar is.
- Giet de inhoud in een mengkom en maal het helemaal fijn met de staafmixer. Giet de inhoud terug in de pan en laat pruttelen tot het een dikke saus is.
- Giet de saus in een bord en steek de courgettes erin. Garneer af met wat gehakte nootjes en munt.
Trefwoord Curry, Hartig, Vegetarisch