Gebraiseerde kool is absoluut de lekkerste manier om kool te eten. Je laat de kool op deze manier van bereiden in zijn waarde, je behoudt een lekkere bite én je geeft er een gigantische berg smaak aan mee. En dat in combinatie met een heerlijke frisse hummus van rode biet, granaatappel pitjes en verse muntbladeren, maakt dit een gerecht waar je maar geen genoeg van krijgt.
Gebraiseerde kool, wat is dat?
Braiseren is een kooktechniek waarbij ingrediënten, meestal vlees of stevige groenten, langzaam worden gegaard in een kleine hoeveelheid vocht zoals bouillon, wijn of een saus. Deze techniek combineert zowel bakken (met hoge temperatuur) als stoven (met lage temperatuur). Je wilt het product nooit voor meer dan 25% onderwater zetten met deze techniek en de temperatuur hangt onder het kookpunt. Het doel is om taaie stukken vlees of harde groenten zacht en smaakvol te maken.
Bieten hummus
Zeg nou eerlijk, wie is er niet dol op hummus? Dit past daarom ook fantastisch bij een gebraiseerde kool, want we voegen veel Midden-Oosterse specerijen toe; komijn, korianderzaad, gerookt paprikapoeder, kaneel… Maar om dan ook nog frisse biet venkelzaad toe te voegen aan deze hummus vormt de strik om het geheel.
Hoe maak ik hier een volledige maaltijd van?
Dit is een groente gerecht, dus geen volledige maaltijd. Je kunt dit wel heel gemakkelijk uitbreiden tot een volledige maaltijd door er wat quinoa bij af te koken en een eiwitbron erbij te bakken, zoals kikkererwten, eieren, kip, vlees, vis of gamba’s. Voeg het allemaal samen en je hebt een heerlijk gerecht.
Wil je meer recepten zonder gluten & lactose?
Dan is ons gratis receptenboekje wat voor jou! Hierin vind je meer dan 20 gezonde en lekkere recepten, zonder gluten en lactose. Je kunt deze gratis downloaden hieronder.
Gebraiseerde kool met bieten hummus
Benodigdheden
- Koekenpan + deksel
Ingrediënten
Gebraiseerde kool
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel grasboter
- ½ theelepel komijnzaad gemalen
- ½ theelepel korianderzaad gemalen
- ¼ theelepel paprikapoeder gemalen
- ¼ theelepel kaneel gemalen
- 1 eetlepel groentebouillon biologisch
- ½ citroen sap
- 1 kleine spitskool of witte kool
Bietenhummus
- 250 gram gekookte rode biet
- 125 gram gekookte en afgespoelde kikkererwten
- 30 gram tahin
- 1 klein teentje knoflook
- 1 kleine citroen sap
- 1 theelepel gemalen venkelzaad of anijszaad
- Zout en peper
Overig
- 45 gram granaatappel pitjes
- Paar blaadjes munt ter garnering
Instructies
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Smelt de boter in de koekenpan. Fruit de ui aan tot hij glazig is en voeg dan de knoflook, komijn, koriander, paprikapoeder en kaneel toe. Roer goed door en zet het vuur laag voor 1 minuut zodat de smaken lekker vrijkomen.
- Voeg dan 200 ml water, 1 eetlepel groentebouillon en het sap van ½ citroen toe. Roer goed door en breng aan de kook.
- Snijd de kool vanaf de kont doormidden en vervolgens in kwarten. Als je witte kool gebruikt, snijd hem dan in 6 of 8 stukken. Leg de stukken met de platte kant in de pan (zorg dat ze goed in de pan passen) en dek de pan af met de deksel. Laat deze op laag vuur ongeveer 20-30 minuten sudderen, totdat hij mooi zacht is. Draai halverwege de stukken om.
- Doe alle ingrediënten in de maatbeker voor de hummus en maal glad. Proef en breng eventueel extra op smaak met citroensap en/of peper en zout.
- Smeer de hummus uit over het bord en top af met de kool, ui, granaatappel pitjes en hummus. Genieten!